OFF-SHORE JADRANJE - nepozabna jadralna avantura
72ur jadranja | 250-500 NM | jadralna izkušnja na Volvo Ocean Race jadrnici
POVZETEK VSEBINE:
Jadrnica: VOR 60 – »CleanSport One«
Lokacija: Jadransko morje (smer in cilj plovbe po dogovoru)
Trajanje: 3 dni / 2 noči
Število mest: max. 14 oseb oseb* + 3/4 člani "pro" ekipe
Check in/out: MARINA IZOLA
Termin: po dogovoru / glede na prost termin
AKTIVNOST VKLJUČUJE:
- OFF SHORE plovba z VOR 60
- skipper/krmar + pro "bowman" oba z izkušnjami tekmovalnega jadranja
- zavarovanje, plovna taksa in gorivo
- hrana in pijača med plovbo / jadranjem
- nočitev na jadrnici
OPIS AKTIVNOSTI
CILJ
Aktivnost dnevno & nočno OFF-SHORE jadralnega doživetja, je priložnost doživetega in praktičnega učenja posameznih sklopov ter aktivnosti z resnostjo odprtomorske plovbe. Temelji na pomenu vloge timskega upravljanja na tekmovalni jadrnici. Vključuje obvladovanje: vseh delovnih pozicij, varne plovbe na odprtem morju, pravilne uporabe varnostne opreme »OFF SHORE«, osnov meteorologije, načrta plovbe, nočne plovbe, naprednega reguliranja in menjave jader – CODE 0 – GENAKER – VIHARNO JADRO , določitve izmen, ustrezne priprave hrane in pijače za OFSHORE jadranje.
SMER/CILJ PLOVBE
Smer in cilj plovbe se določi v dogovoru z vami. Vsekakor pa ostajamo v Jadranskem morju. Morda kot namig, da smo v 3 dneh izpeljali off-shore jadranje na relaciji (Izola - Palagruža - Izola). Slike in video z zadnjega off-shore jadranja proti Palagruži in nazaj so objavljeni na strani.
IZZIV
Največji izziv off-shore jadralne avanture je kondicija. Predvsem iz vidika, da to ni jadranje z luksuznim udobjem. Nadstandard je tu predvsem "performance" 20m jadrnice VOR 60. Jadranje dan in noč, 3 dni zapored, terja nekaj več energije, ampak spomini in doživetje, ki vam ga le-to pusti za celo življenje, je vredno vašega energijskega vložka. Gre torej za odmik od turističnega jadranja, zato je to prava avantura.
ODGOVORNOST DO OKOLJA
Z dolgoletnimi izkušnjami plovbe po morjih, smo prepoznali problematiko onesnaženosti morja. To nas je vspodbudilo, da smo ponosni ustanovitelji prvega naravovarstvenega jadralnega programa v slovenskem morju »ZELENA AKADEMIJA«. Na kratko, program poleg osveščanja širše javnosti, pomeni »NO PLASTIC ON BOARD«, kar nas zavezuje pri vseh naših aktivnostih.
Več o programu na povezavi :
https://www.cleansport.si/zelena-akademija.html
KAJ JE DOBRO VEDETI
LEŽIŠČA
Jadrnica je regatna, zato je temu primerno tudi udobje. Kabin ni, ležišča pa so dovolj udobna za
ustrezen počitek med daljšo plovbo ( OFFSHORE ) in tudi v pristanišču med čakanjem naslednje etape.
Ležišč ni toliko kolikor je skupno število članov posadke, zato se tudi improvizira in prespi na kakšni
vreči z genakerjem … izvrstna izkušnja. Lastna spalna vreča je obvezna. Za tiste, ki si želijo primernejše
udobje, vsaka destinacija, kjer izvajamo aktivnost, ponuja hotelsko ali apartmajsko namestitev. Za to se
je potrebno le pravočasno organizirati in rezervirati.
OBLAČILA
Na morju velja skoraj enako pravilo kot v hribih - "manj je več". Torej opremljeni moramo biti za vse
vremenske in ostale prilike. Vse, kar potrebujemo, da nas ne bo zeblo ali nam ne bo prevroče, da ne
bomo mokri v primeru dežja. Vso to opremo pa lahko hranimo v od 30 l do 40 l vodoodpornem
jadralnem nahrbtniku. Na barki velja "vojaško" pravilo, vsa oblačila imamo v svojemu nahrbtniku tudi
med plovbo. Vam na željo lahko pripravimo seznam primerne opreme, da preverite če vse to imate.
Pri nas lahko tudi naročite po zares ugodnih cenah, različne kose oblačil, v kolikor v vašem nahrbtniku kaj manjka.
HRANA
Vsak izmed nas ima različne kulinarične želje, vendar na jadrnici (hrana in pijača med plovbo /
jadranjem) velja nepisano pravilo "team spirit". Za kaj gre? V principu športno jadranje ne nudi
restavracijskega udobja, zato mora biti hrana pripravljena po načelu z eno roko delam, z drugo lahko
jem. Nuditi mora zadostno energetsko vrednost, ker gre za ( pogosto) »težaško« delo in kdaj pa kdaj
večurno »stradanje« zaradi vremenskih pogojev. Pomembno je tudi, kako pripraviti in shraniti zadostno
količino hrane in hkrati primerno porazdeliti glede na predviden čas plutja. Temu primerno se zadolži
kulinaričnega "mojstra" ( običajno kabinski organizator ), ki skupaj s skipperjem pripravi primeren
"menu" glede na planirano plovbo. Dobro je tudi vedeti, da se na barki ne kuha, v kolikor plovba ne
traja več kot neprekinjenih 48 ur. Torej ustrezno raznolika športna prehrana … .
Tudi po plovbi – jadranju, velja nepisano pravilo "team spirit".
V bližini priveza se vedno najde ustrezno restavracijo/gostilno kjer se lahko usedemo in ob toplem obroku analiziramo našo plovbo. Tu naj bi bil tudi v naprej dogovorjen skupen "menu".
V kolikor so kašne prehranske omejitve, je potrebno skipperja predhodno seznaniti.