72ur jadranja | 250-500 NM | jadralna izkušnja na Volvo Ocean Race jadrnici




POVZETEK VSEBINE:

Jadrnica:          VOR 60 – »CleanSport One«

Lokacija:           Jadransko morje (smer in cilj plovbe po dogovoru)

Trajanje:          3 dni / 2 noči

Število mest:  max. 14 oseb oseb* + 3/4 člani "pro" ekipe

Check in/out: MARINA IZOLA

Termin:            po dogovoru / glede na prost termin



AKTIVNOST VKLJUČUJE:   

- OFF SHORE plovba z VOR 60

- skipper/krmar + pro "bowman" oba z izkušnjami tekmovalnega jadranja

- zavarovanje, plovna taksa in gorivo

- hrana in pijača med plovbo / jadranjem

- nočitev na jadrnici










OPIS AKTIVNOSTI


CILJ

Aktivnost dnevno & nočno OFF-SHORE jadralnega doživetja, je priložnost doživetega in praktičnega učenja posameznih sklopov ter aktivnosti z resnostjo odprtomorske plovbe. Temelji na pomenu vloge timskega upravljanja na tekmovalni jadrnici. Vključuje obvladovanje: vseh delovnih pozicij, varne plovbe na odprtem morju, pravilne uporabe varnostne opreme »OFF SHORE«, osnov meteorologije, načrta plovbe, nočne plovbe, naprednega reguliranja in menjave jader – CODE 0 – GENAKER – VIHARNO JADRO , določitve izmen, ustrezne priprave hrane in pijače za OFSHORE jadranje.


SMER/CILJ PLOVBE

Smer in cilj plovbe se določi v dogovoru z vami. Vsekakor pa ostajamo v Jadranskem morju. Morda kot namig, da smo v 3 dneh izpeljali off-shore jadranje na relaciji (Izola - Palagruža - Izola). Slike in video z zadnjega off-shore jadranja proti Palagruži in nazaj so objavljeni na strani.


IZZIV

Največji izziv off-shore jadralne avanture je kondicija. Predvsem iz vidika, da to ni jadranje z luksuznim udobjem. Nadstandard je tu predvsem "performance" 20m jadrnice VOR 60. Jadranje dan in noč, 3 dni zapored, terja nekaj več energije, ampak spomini in doživetje, ki vam ga le-to pusti za celo življenje, je vredno vašega energijskega vložka. Gre torej za odmik od turističnega jadranja, zato je to prava avantura.


ODGOVORNOST DO OKOLJA

Z dolgoletnimi izkušnjami plovbe po morjih, smo prepoznali problematiko onesnaženosti morja. To nas je vspodbudilo, da smo ponosni ustanovitelji prvega naravovarstvenega jadralnega programa v slovenskem morju »ZELENA AKADEMIJA«. Na kratko, program poleg osveščanja širše javnosti, pomeni »NO PLASTIC ON BOARD«, kar nas zavezuje pri vseh naših aktivnostih.

Več o programu na povezavi :

External link opens in new tab or windowhttps://www.cleansport.si/zelena-akademija.html



External link opens in new tab or windowŽelim podrobnejšo ponudboŽelim podrobnejšo ponudbo

 


KAJ JE DOBRO VEDETI


LEŽIŠČA

Jadrnica je regatna, zato je temu primerno tudi udobje. Kabin ni, ležišča pa so dovolj udobna za

ustrezen počitek med daljšo plovbo ( OFFSHORE ) in tudi v pristanišču med čakanjem naslednje etape.

Ležišč ni toliko kolikor je skupno število članov posadke, zato se tudi improvizira in prespi na kakšni

vreči z genakerjem … izvrstna izkušnja. Lastna spalna vreča je obvezna. Za tiste, ki si želijo primernejše

udobje, vsaka destinacija, kjer izvajamo aktivnost, ponuja hotelsko ali apartmajsko namestitev. Za to se

je potrebno le pravočasno organizirati in rezervirati.


OBLAČILA

Na morju velja skoraj enako pravilo kot v hribih - "manj je več". Torej opremljeni moramo biti za vse

vremenske in ostale prilike. Vse, kar potrebujemo, da nas ne bo zeblo ali nam ne bo prevroče, da ne

bomo mokri v primeru dežja. Vso to opremo pa lahko hranimo v od 30 l do 40 l vodoodpornem

jadralnem nahrbtniku. Na barki velja "vojaško" pravilo, vsa oblačila imamo v svojemu nahrbtniku tudi

med plovbo. Vam na željo lahko pripravimo seznam primerne opreme, da preverite če vse to imate.

Pri nas lahko tudi naročite po zares ugodnih cenah, različne kose oblačil, v kolikor v vašem nahrbtniku kaj manjka.


HRANA

Vsak izmed nas ima različne kulinarične želje, vendar na jadrnici (hrana in pijača med plovbo /

jadranjem) velja nepisano pravilo "team spirit". Za kaj gre? V principu športno jadranje ne nudi

restavracijskega udobja, zato mora biti hrana pripravljena po načelu z eno roko delam, z drugo lahko

jem. Nuditi mora zadostno energetsko vrednost, ker gre za ( pogosto) »težaško« delo in kdaj pa kdaj

večurno »stradanje« zaradi vremenskih pogojev. Pomembno je tudi, kako pripraviti in shraniti zadostno

količino hrane in hkrati primerno porazdeliti glede na predviden čas plutja. Temu primerno se zadolži

kulinaričnega "mojstra" ( običajno kabinski organizator ), ki skupaj s skipperjem pripravi primeren

"menu" glede na planirano plovbo. Dobro je tudi vedeti, da se na barki ne kuha, v kolikor plovba ne

traja več kot neprekinjenih 48 ur. Torej ustrezno raznolika športna prehrana … .

Tudi po plovbi – jadranju, velja nepisano pravilo "team spirit".

V bližini priveza se vedno najde ustrezno restavracijo/gostilno kjer se lahko usedemo in ob toplem obroku analiziramo našo plovbo. Tu naj bi bil tudi v naprej dogovorjen skupen "menu".

V kolikor so kašne prehranske omejitve, je potrebno skipperja predhodno seznaniti.