CleanSport One - nekdaj Amer Sports Too

'CleanSport One', jadrnica razreda VOR 60, je bila splovljena kot zadnja iz generacije legendarne flote Volvo Ocena Race 60. Zasnovana je bila v studiu Farr Yacht Design in je teoretično najhitrejši VOR 60 svoje generacije. S prvotnim imenom 'Amer Sports Too', je pod vodstvom LISE MC DONALD in njene ženske posadke, uspešno obkrožila svet na regati Volvo Ocean Race 2001/02. Kasneje se je udeleževala pretežno regat v Sredozemlju in Jadranu, zadnjih nekaj let pa počivala v Benetkah.


Jeseni 2017 je omenjena jadrnica obogatila floto našega podjetja in dobila novo ime, CleanSport One. Ob prihodu smo na njej izvedli prvi, najnujnejši segment prenove in jo ponovno usposobili za tekmovalno jadranje. In že ob svojem prvem nastopu je upravičila vsa pričakovanja. Tako naša, z 12. mestom na Barcolani 2017 in z 10. mestom na Barcolani 2019, kot tudi pričakovanja naših gostov, ki so uživali na njej na Barcolani in na nekaterih drugih pomembnejših regatah. Odlično je bilo tudi 2. mesto na regati Jabuka 2017, kjer se je prav tako s posadko gostov pod vodstvom naših jadralcev, pojavila na prvi off-shore regati v svoji novi vlogi. Leto kasneje si je na isti regati priborila 1. mesto (Jabuka 2018), 2021 - 2. mesto na 'La Duecento' in skupna zmaga na regati Barcolana Maxi-Trofeo Portopiccolo Barcolani Maxi, 2022.


Po izvedenem drugem segmentu prenove na začetku leta 2019, s katero je še pridobila na funkcionalnosti, opremljenosti, ter jadralskih lastnostih, je sedaj CleanSport One na voljo tako za dnevna jadranja, team building jadranje,  kot za nastope na odmevnejših regatah v Jadranu in Sredozemskem morju.Legendarni "Veliki Viharnik"

'Veliki Viharnik', jadrnica razreda VOR 60, je bila splovljena leta 1992 v Italiji, v obalnem mestu Mestre pri Benetkah, in sicer pod imenom 'Brooksfield'. S pretežno italijansko ekipo s skipperjem Guido Maisto na čelu, se je leta 1993-94 udeležila regate WHITBREAD ROUND THE WORLD RACE. Za tem zamenjala nekaj lastnikov in imen. V Italiji je plula tudi pod imenom NAFTA WATCH.

Od leta 2000 dalje je priplula v slovensko morje in kot  »Mobitelov« Veliki Viharnik pod taktirko skipperja Dušana Puha dosegala zavidljive rezultate na regatah v slovenskih, hrvaških in italijanskih vodah.


Pred odločitvijo leta 2018/19, da jadrnico odkupimo, je v izolski marini ( žalostno ) počivala nekaj let. Po odkupu je sledila temeljitejša obnova. Sedaj ponosno dopolnjuje našo floto pod imenom 'Veliki Viharnik' in tako odlično sodeluje s sestro CleanSport One pri dnevnih in team building jadranjih za večje družbe in kolektive, ki si zaželijo jadralskih užitkov na višjem nivoju. 'Veliki Viharnik' se je po več letih udeležila tudi Barcolane 2019. Občutki ob tem tako pomembnem dogodku za takšno legendarno jadrnico so bili nepopisni.


OSNOVNI PODATKI – VOR 60, CSO

Projektant

Farr Yacht Design

Proizvajalec

Composite Works

Skupna dolžina (LOA)

19.46 m

Dolžina vodne linije (LWL)

16.66 m

Širina

5.24 m

Ugrez

3.7 m

Izpodriv

14.730 kg

Vodni balasti

6000 l

Motor

Volvo Penta MD22

Generator

Volvo Penta MD2030

WC 'race'

DA

Kuhinja 'race'

DA

Ležišča 'race'

12